Haber

Tarım ve Orman Bakanlığının 2024 yılı bütçesi Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonunda bulunuyor.

AK Parti Konya Milletvekili Orhan Fazilet, “Şantiyelerden toprağı taşıyalım. Binlerce yılda oluşan bu toprakların korunması gerekiyor. Gerekirse bununla ilgili yasa çıkaralım.” söz konusu.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesine ilişkin görüşmeler Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda devam ediyor.

İYİ Parti Yozgat Milletvekili Lütfullah Kayalar, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) buğday ve arpa gelirlerine ilişkin belirlediği alım fiyatlarının sahada gerçekleşmediğini söyledi.

Bu yıl tahıl üretiminde büyük sıkıntılar yaşandığını belirten Kayalar, iklim koşullarından dolayı verim düşüklüğü yaşandığını ifade etti.

TMO’nun standartlarının dışındaki işlerin alınamaması ve satın alınan işlerin geç ödenmesinin çiftçileri zor durumda bıraktığını savunan Kayalar, “Çiftçilerimiz devlete, bankalara olan borçlarını ödeyemedi. Vatandaşlarımız devleti göremedi. Ülke olarak çiftçimiz için gereğini yapamadık, çiftçimiz ortada kaldı.” dedi.

Tarım dairesine acil öncelik verilmesi gerektiğini belirten Kayalar, “Çiftçilerimiz borçlarıyla baş edemiyor. Çiftçilerimizin Ziraat Bankası başta olmak üzere ilgili kurumlara olan borçları faizsiz olarak yeniden yapılandırılmalı. Çiftçilik iş değil meslek olmalı” dedi. Gençlerimizi çiftçiliğe teşvik etmeliyiz.” sözlerini kullandı.

“Türkiye gıda enflasyonunda dünyada birinci sırada”

CHP Kümelenme Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, Türkiye’nin ciddi bir gıda sorunuyla karşı karşıya olduğunu iddia ederek, tarımın bir siyasi partinin değil, tüm ülkenin sorunu olması gerektiğini savundu.

Randevu sisteminde sorun yaşandığı için TMO önünde kilometrelerce kuyruk oluştuğunu söyleyen Günaydın, şunları kaydetti:

“Çiftçiler ürünlerini ucuza almak istedikleri için bu sorun bilinçli olarak çözülmüyor. Şeker pancarında üretici sayısı son 20 yılda 492 binden 86 bine düştü. Siz başarı olduğunu savunuyorsunuz. Türkiye Gıda enflasyonunda yüzde 75 ile dünya birincisi, ikinci sırada Macaristan var.” “Ülkede gıda enflasyonu yüzde 13 civarında. Dünyada tarımın başladığı ülkeyi gıda enflasyonunda dünya birincisi olarak sıraladınız. 20 milyon insan açlık sınırında. Nüfusumuz her yıl 1 milyon artıyor. Biz Nüfus artışımıza paralel olarak üretimimizi de artırmamız gerekiyor.”

Günaydın, son 20 yılda ekili alanların 27 milyon dönüm azaldığına dikkat çekerek, “Bu, 3 Trakya’nın yüzölçümüne denk geliyor. Çiftçimiz tarıma küskün. Genç çiftçimizi teşvik etmek için neler yaptınız? 1980’de 49 milyon koyun vardı, şimdi 44 milyona düştü.Tarım alanındaki sorunları “Bunu olduğu gibi tespit edip, sorunlara çözüm bulmak zorundayız.” değerlendirmesinde bulundu.

HEDEF Van Milletvekili Sinan Çiftyürek, ciddi bir iklim krizinin yaşandığını ve dünya nüfusunun arttığını, bu nedenle 21. yüzyılın tarımın yüzyılı olacağını belirtti.

Çiftyürek, Türkiye’nin bol güneşli ve verimli topraklara sahip bir ülke olduğunu ancak buğday, et ve diğer tarım ürünlerinin ithal edildiğini belirtti.

“Faiz, üreticinin kanını emen bir mikroptur”

Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, Türkiye’nin daha önce tarımda kendi kendine yeten bir ülke olduğunu ancak uygulanan yanlış politikalar nedeniyle artık tarım ürünleri ithalatına başvurmak zorunda kaldığını söyledi.

Kılıç, dünyada yaşanan salgın hastalıklar, savaşlar ve büyük çaplı felaketlerin gıdanın önemini bir kez daha ortaya koyduğunu vurguladı.

Tarımın bütçedeki payına değinen Kılıç, “Bu yılki bütçenin diğer bütçelerden hiçbir farkı yok. Faiz giderlerine ayrılan kaynağın dörtte biri Tarım ve Orman Bakanlığı’na ayrılıyor. Faiz, ekonomiyi emen bir mikroptur.” Üreticinin kanı. Faiz için ayrılan para neden üretime aktarılmıyor? Bunun iyi değerlendirilmesi gerekiyor.” söz konusu.

Çiftçilere yasal olarak milli gelirin yüzde 1’inin destek verilmesi gerektiğini belirten Kılıç, “Ancak bu yerine getirilmiyor. Çiftçiye verilen desteği azaltmak üretimi azaltmak anlamına geliyor. Üreticiyi korumadığınız sürece çiftçilerdeki kan kaybını önleyemezsiniz. tarım.”

“Sertifikalı tohumların yüzde 40’ı yerli”

MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, dünyada salgın hastalıklar, iklim değişikliği, savaş ve göç gibi gelişmelerin gıda ve gıda arz güvenliğinin önemini ortaya koyduğunu belirtti.

Türkiye’nin bir tarım ülkesi olduğunu belirten Ersoy, “Tarımsal verilere baktığımızda Türkiye’nin üretimde olumlu bir ivme yakaladığını görüyoruz. Tarım ihracatı 2022’de 30 milyar dolara ulaştı. Coğrafi olarak çatışma hatlarının ortasında olmamıza rağmen” Açıklanan rakamları olumlu buluyoruz. Birçok tarım ürününde yeterlilik oranı yüzde 100’ün üzerinde. Bulgur gibi birçok ürünün ihracatında dünya birincisiyiz.” dedi.

Sertifikalı tohumların yüzde 40’ının yerli ve milli tohumlardan oluştuğunun altını çizen Ersoy, Türkiye’nin milli tohum politikasının devreye girmesiyle bu alanda daha da ilerleyeceğine inandığını ifade etti.

“İsraf önlenmeli”

AK Parti Konya Milletvekili Orhan Fazilet, 2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyar, Türk nüfusunun ise 100 milyonun üzerinde olacağının tahmin edildiğini belirtti.

Bu nüfus artışıyla birlikte tarımsal üretim ve sulama suyuna olan ihtiyacın da artacağına işaret eden Fazilet, “Doğal kaynakların iyi kullanılması ve değerlendirilmesi gerekiyor. İsrafın önlenmesi gerekiyor. Dünyada her 9 kişiden biri açlıkla karşı karşıya.” söz konusu.

Salgın, savaş ve iklim değişikliği nedeniyle gıda tedarikinde aksamalar yaşandığını hatırlatan Fazilet, bu nedenle dünyada ve Türkiye’de gıda fiyatlarındaki artışın ortalamanın üzerine çıktığını kaydetti.

Çiftçilerin kullandığı tarım araçlarının kalitesinde ve sayısında önemli gelişmeler yaşandığına dikkat çeken Erdem, son 20 yılda 1 milyonun üzerinde traktör satışı gerçekleştiğini belirtti.

Ziraat Bankası’nın çiftçiye verdiği 450 milyar liralık kredinin geri dönmeme oranının yüzde 1’in altında olduğunu belirten Fazilet, “Hiçbir dönemde böyle bir oran olmadı. Türkiye’deki ekonomik büyüklüğün de olduğunu hepimiz biliyoruz. Tarıma da yansıdı.” Şeklinde konuştu.

Tarımda verimli toprağın önemine vurgu yapan Fazilet, “Şantiyelerden toprağı taşıyalım. Binlerce yılda oluşan bu toprakların korunması gerekiyor. Gerekirse bununla ilgili yasa çıkaralım.” söz konusu.

haber-susehri.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu