Ekonomi

Edirne’de kozmetik ve ilaç sanayine ait bitkiler yetiştirilmektedir.

Edirne’de kozmetik ve ilaç sanayine ait bitkiler yetiştirilmektedir.

Türkiye’nin uçucu yağ ithalatı azalacak, çiftçinin geliri artacak

EDİRNE – Türkiye’de ve yurt dışında kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılan 60 çeşit tıbbi ve aromatik bitkinin üretildiği Edirne’de, ham madde temini ile birlikte çiftçi gelirinin artırılması ve Türkiye’nin uçucu yağ ithalatının azaltılması amaçlanıyor. malzemeleri önümüzdeki dönemde kozmetik ve ilaç sektörlerine de sunacağız.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Türkiye’nin yurt dışından tıbbi ve aromatik esansiyel yağ ithalatını azaltmak, bitki üreticisinin kârını artırmak ve hammadde temini için projesini başlattı. kozmetik ve ilaç endüstrilerine. başarıyla devam ediyor. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Edirne Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Boyahaneler Bahçesinde kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılan 60 çeşit tıbbi ve aromatik bitkinin üretimi devam ediyor. Türkiye’nin çeşitli illerinden toplanarak bu bahçeye dikilen bitkilerin adaptasyon süreci tamamlandıktan sonra Edirneli çiftçi bu bitkileri kendi tarlalarına dikmeye başlayacak.

Sanayicilerin hammadde tesisi ihtiyacı Edirne’den karşılanacak

Edirne’de tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinin artmasıyla birlikte yurt içi ve yurt dışında kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılan bitkilerin hammadde ihtiyacı Edirne’den karşılanacak. Alternatif tarım olarak öne çıkan bitkiler hem çiftçinin gelirini artıracak hem de yurt dışından ithal edilen uçucu yağ ihtiyacını azaltacaktır.

Üretici, bitkileri tarlasıyla buluşturma hayaliyle yaşar.

Edirne’ye uyum sağlamaya başlayan bitkilerin çoğu büyüyerek renkli görüntüler oluşturdu. Sanayici ve çiftçilere yönelik bilgilendirme toplantıları hız kazanınca, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün bitkilerle ilgili bilgilendirme toplantıları hız kazanırken bölgede heyecan da başladı. Tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi için heyecanla gün sayan çiftçiler, safrandan, sarıçiçekten, zambaktan lavantaya onlarca bitkiyi tarlalarıyla buluşturmanın hayaliyle yaşıyor.

Üreticinin daha fazla kar etmesi amaçlanır.

Edirne Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Boyahaneler Bahçesinde 60 adet bitki ürettiklerini belirten Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, bitkilerin ilaç olarak özellikle eczacılık alanında kullanıldığını belirtti. Kozmetik ve parfümeri alanında lavanta ve gül gibi bazı esansiyel yağ bitkilerinin ön plana çıktığını vurgulayan Doç. Dr. Tülek, Edirneli çiftçileri bu bitkileri üretmeye teşvik ederek kazanç sağlamayı amaçladıklarını açıkladı. Tülek, önümüzdeki dönemde hem medikal hem de kozmetik anlamda hammadde tedarikini Edirne’den sağlamayı hedeflediklerinin altını çizerek, Trakya Bölgesi’ndeki toprakların çok verimli olduğunu söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu