Sağlık

Bipolar bozukluğun manik ve depresif dönemleri vardır.

Bipolar duygulanım bozukluğunun popülasyonun yaklaşık yüzde 1’inde görüldüğünü belirten uzmanlar, bozukluğun ortaya çıkmasında genetik risk faktörlerinin çok yüksek olduğunu söylüyor. Bipolar bozukluğun manik ve depresif dönemleri olduğunu belirten Psikiyatrist Dr. Erman Şentürk, özellikle manik dönemde hem kişi hem de ailesi için kriz ortamı oluşabileceği uyarısında bulunuyor: çevreden zarar görme, çevreden mesaj alma ve kendi kendisiyle ilgilenme.”

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Feneryolu Tıp Merkezi Psikiyatri Uzmanı Dr. Erman Şentürk, bipolar bozuklukla ilgili açıklamalarda bulunarak, bipolar bozukluk hastaları ve ailelerine yönelik uyarı ve önerilerini sıraladı.

Nüfusun yaklaşık% 1’inde görülür

Psikiyatri, bipolar duygulanım bozukluğunu ‘toplumun yaklaşık yüzde 1’inde görülen, ilk atak yaşı 20-25 yaşlarına denk gelen, kadın ve erkeklerde eşit oranlarda görülen, erkeklerde ve erkeklerde eşit oranda görülen bir psikiyatrik bozukluk’ olarak tanımlıyor. kadınlarda daha depresif haller, erkeklerde ise daha şiddetli manik dönemler görülür’. Uzman Dr. Erman Şentürk, bu rahatsızlığın ortaya çıkmasında genetik risk faktörlerinin çok yüksek olduğuna dikkat çekti.

Manik ve depresif dönemler geçirin

Bipolar duygudurum bozukluğunun manik ve depresif dönemlerle birlikte ilerlediğine dikkat çeken Dr. Erman Şentürk, “Manik dönemlere baktığımızda zihinsel ve fiziksel aktivitenin çoğu konuşma meselesidir. Buna çok yüksek bir ruh hali ve bazı düzensiz davranışlar eşlik eder. Normalden çok daha az uyumak, uykuya olan ihtiyacı azaltmak, ancak çok enerjik olmak, çok aktif olmak, kendine güvenin artması, sonuçlarından emin olmayan eylemlerde bulunmak, fevri davranışlar, riskli davranışlar, hızlı araba kullanmak, çok para harcamak, gereksiz satın almak risk alma, riskli cinsel davranış, cinsel istekte artış gibi durumları içerir.” açıklama yaptı.

Şentürk, depresif dönemlerde depresyon, isteksizlik, mutsuzluk, hiçbir şeyden zevk alamama, eski ilginin hiçbir biçimine karşı ilgisizlik, bitkinlik, çevre ile temasın azalması, suçluluk ve pişmanlıklar, intihar düşünceleri, değişimler gibi durumların görüldüğünü belirtmektedir. uykuda ve iştahta sık görülür. belirtilmiş.

En büyük sebep genetiktir.

“Bipolar duygudurum bozukluğunun ortaya çıkmasına neden olan durumlara baktığımızda çoğunlukla genetik faktörlerle karşılaşıyoruz.” Şentürk sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bipolar duygudurum bozukluğu olan bireylerin yaklaşık üçte ikisinin ailede bipolar duygudurum bozukluğu öyküsü olduğunu biliyoruz. Aynı zamanda, stresli olaylar, ekonomik sorunlar, aile sorunları, sosyal sorunlar ya da geçmişteki bazı fiziksel ya da cinsel travmalar da bipolar duygudurum bozukluğuna neden olabilir.”

Aileler olası psikotik durumlara karşı dikkatli olmalıdır.

Bipolar duygudurum bozukluğunun özellikle manik dönemlerde hem kişi hem de ailesi için kriz ortamı oluşturabileceğine değinen Şentürk, “Manik dönemlerde kişinin ruh halinin erken dönemde özellikle aile tarafından gözlemlenmesi çok önemlidir. dönem ve profesyonel destek almak. Bazen genel dönemlerine bazı psikotik durumlar eşlik edebilir. Psikotik belirtiler arasında; Takip edildiği, çevreden zarar görebileceği, çevreden mesaj verildiği, muhatap olunduğu gibi düşünceler olabilir.” uyardı.

Normal günlük rutinlerine devam etmeleri önerilir.

Pozitif sosyal ilgilerin, çevre ile bağları sıkılaştırmanın, hobilere ve etkinliklere yeterli zaman ayırmanın kişinin ruh halinin dengelenmesinde değerli bir yeri olduğunu vurgulayan Psikiyatri Uzmanı Dr. Erman Şentürk, “Uyku miktarına ve uyku miktarına çok önem veriyoruz. Bipolar bozukluğu olan hastaların uyku düzenleri. Aile üyelerinin uyku düzenlerini, uyku saatlerini ve uyku miktarlarını takip etmelerini şiddetle tavsiye ederiz. Yine normal bireyler nasıl günlük yaşamlarını sürdürürlerse bu kişilerin de düzenli beslenme, düzenli egzersiz ve aktivite ile günlük yaşamlarına devam etmelerini öneriyoruz.” konuştu

İlaçların yanı sıra psikoterapi de önemlidir.

İlaç tedavisinin bipolar etkili bozukluğun tedavisinde değerli bir yeri olduğunu kaydeden Şentürk, “İlaç tedavilerinde en sık kullandığımız ajanlar; Duygular ruh hali dengeleyici ajanlardır. Duygu ve duygudurum dengeleyici ajanlar kişinin sadece atak dönemlerinde değil, ataklar arasındaki normal dönemlerde de kullanılır. Manik epizotlarda tek başına duygudurum düzenleyiciler yeterli olmayabilir. Ayrıca antipsikotik veya benzodiazepin grubu ilaçları da ekleyebiliriz. Depresif dönemlerde duygudurum dengeleyicilere ek olarak bazen antidepresanlardan da fayda görüyoruz.” söz konusu.

Bazı durumlarda sadece ilaç tedavisinin yeterli olmayabileceğini söyleyen Şentürk, kişinin günlük hayata uyum sağlaması, özellikle de aile ile olan ilişkilerini daha da düzene sokması için kişinin aynı anda psikoterapi almasını şiddetle tavsiye ettiklerini sözlerine ekledi. , çevre ile uyum ve ilişkiler.

Manik dönemde kişinin yaratıcılığı artabilir.

Hem tarihsel süreci hem de bugünü değerlendirerek bazı sanatçılarda bipolar duygudurum bozukluğunun da görüldüğüne dikkat çeken Psikiyatrist Dr. Erman Şentürk sözlerini şöyle tamamladı:

“Özellikle bipolar afektif bozukluğun manik atakları sırasında kişinin yaratıcılığında önemli bir artış olabilir. Bunu daha çok kişinin yaratıcı fikirlerinin ve fikirlerinin artmasına ve hızlanmasına bağlayabiliriz. Aynı zamanda o dönemlerde duygusal durumun daha da kötüleştiğini, her zamankinden daha neşeli, daha sosyal, daha aktif ve çok daha enerjik olduğunu biliyoruz. Tarihsel sürece baktığımızda Vince Van Gogh, Salvador Part, Francisco José de Goya Lucientes gibi bipolar bozukluğu olan çok değerli isimler var. Bugün, Jim Carrey ve Catherine Zeta Jones gibi bazı kişilerin de bipolar duygulanım bozukluğundan muzdarip olduğunu biliyoruz.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

serinhisar-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu