Ekonomi

Bakan Kurum: İstanbul’da 1,5 milyon riskli konutu taşıyacağız

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı, Hatay Valisi Rahmi Doğan, AK Parti Hatay Milletvekilleri Hüseyin Yayman, Sabahat Özgürsoy Çelik, Hacı Bayram Türkoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, ilçe belediye başkanları, sivil toplum kuruluşları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile toplantı düzenledi. Kentteki son durumla ilgili kurum yetkilileri.

Üniversitelerden alanında uzman öğretim üyelerinin katıldığı toplantıda Kurum talep ve talepleri dinledi, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Görüşmenin ardından açıklama yapan Bakan Kurum, depremin yaşandığı bölgelerde vatandaşların iskanı, sağlam ve inançlı alanlara iskanı için devletin tüm birimlerinin seferberlik anlayışıyla çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Toplantıda kentin imarına ilişkin kanaat önderleri, esnaf ve sivil toplum kuruluşlarının görüş, fikir ve taleplerini aldıklarını belirten Kurum, kentin imar planına uygun olarak imar planı hazırladıklarını bildirdi. şehrin tarihi dokusu.

Kurum, Hatay’da Amanos Dağı’nın eteklerindeki köklü ve inançlı alanlarda yerleşim sürecini başlatacaklarını belirterek, söz konusu planın hazırlıklarına anlayışla başladıklarını bildirdi. şehrin tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini ve demografik yapısını koruyan,

Plan için kentten bu sürece katkı sağlamak isteyen herkese kapılarının ve gönüllerinin açık olduğunu ifade eden Kurum, çalışma kümesinin belediye ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle 7/24 esasına göre çalışmaya devam edeceğini açıkladı. .

– Antakya, Kırıkhan, Defne ve Samandağ’daki yapılar yeniden incelenecek

Depremin ilk anından başlayan birlik ve beraberliğin son ana kadar devam edeceğini ve bu zor günlerin hep birlikte çalışarak aşılacağını belirten Kurum, hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

Hatay’da Defne ve Samandağ merkezli deprem nedeniyle yeniden hasar tespit çalışması yapacaklarını belirten Kurum, daha önce Antakya, Kırıkhan, Defne ve Samandağ’da hafif hasarlı, hasarsız veya orta hasarlı olduğu tespit edilen binaların birer kez inceleneceğini bildirdi. Tekrar.

Bakan Kurum, Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem sonrası çalışmalara ilişkin olarak, “Bugün itibarıyla 4 milyon 750 bin bağımsız bölümden oluşan 1 milyon 520 bin yapı incelendi. Bu kapsamda 582 bin bağımsız bölüm ve 202 bin bağımsız bölüm tespit ettik. bin bina acilen yıkılacak, ağır hasarlı veya yıkılacak. 213 bin bağımsız bölümden oluşan 60 bin binanın derhal yıkılmak üzere yıkıldığını ve ağır hasarlı olduğunu tespit ettik.” bilgisini paylaştı.

Net rakamın hasar tespitlerinin tamamlanmasının ardından ortaya çıkacağını kaydeden Kurum, 11 ilde 14 milyon kişiyi etkileyen depremde daha önceki afetlerde olduğu gibi yeni inşaat çalışmalarını da kısa sürede tamamlamayı planladıklarını bildirdi.

“14 bin bağımsız bölümden oluşan sözleşmelerimizi tamamlayacağız”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, kentlerin yeniden inşasını kentlerde yaşayanların görüş, fikir ve önerilerini alarak gerçekleştireceklerini belirterek, “Bu kapsamda birçok ülkeyle ortak çalışmalar yürütüyoruz. Üniversiteler ve bilim insanları ile gerek mikrobölgeleme çalışmalarıyla gerekse detaylı jeolojik ekiplerimizle en gerçek yerleşim alanları üzerinde çalışıyoruz ve “Bu noktada en gerçek yerde, en gerçek yere göre inşaat sürecini yürütüyor olacağız. yapı tekniği. 14 bin bağımsız bölümden oluşan sözleşmelerimizi bu ay sonuna kadar tamamlayacağız, ardından da inşallah etap etap konutlarımızın inşaatını gerçekleştiriyor olacağız.”

Nurdağı’nda konutların yapım faaliyetlerine başlandığını hatırlatan Kurum, şöyle devam etti:

“Nurdağı’nda 456, İslahiye’de 399, Kilis’te 645 ve Adıyaman’da 297 olmak üzere 1797 yeni konutumuzun sözleşmeleri imzalandı. Akabinde Adana Sarıçam’da 590, Hatay Altınözü’nde 364, Kahramanmaraş Afşin’de 501 adet olmak üzere sözleşmelerini tamamladık. Pazarcık’ta 518, Şanlıurfa Birecik’te 534 olmak üzere 2 bin 507 yeni konut ve yapım aşamasındayız. İskenderun’da 492, Malatya Battalgazi’de 599 olmak üzere 2 bin 312 konutumuzun yapım süresi için sözleşme süresi başladı. Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay, Şanlıurfa ve Malatya’da toplam 2 bin 663 konut ve bugün de devam ediyor.Diyarbakır Kayapınar’da 595, Kahramanmaraş Dulkadiroğlu’nda 862, Malatya Doğanşehir’de 349 ve Osmaniye’de 152 konutun sözleşme ve ihale süreçleri devam ediyor. Toprakkale bugün prestij ile devam ediyor.Şubat ayında 14.500 konutun inşaatına başlamış olacağız ve inşaat sürecini hızlı bir şekilde yürütüyor olacağız.Hedefimiz i Önümüzdeki nisan ve mayıs aylarında köylerimizde ve merkezde mahalli mimariye uygun konut ihale, sözleşme ve ihalelerimizi hasar tespit çalışmaları çerçevesinde gerçekleştirmektir.”

Bakan Kurum, organize sanayi bölgelerindeki geçici ve kalıcı yapılar konusunda da istişarelerde bulunduklarını, bu konuda bakanlık olarak her türlü desteği vereceklerini söyledi.

“Yeni Hatay’ı kültürel dokusuyla birlikte ayağa kaldıracağız”

Kurum, zarar gören tarihi ve kültürel yapıların restorasyonunun Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirileceğini belirterek, “Bütün şehri, yeni Hatay’ı kültürel dokusuyla restore edeceğiz.” söz konusu.

Kurum, yeni tasarımla birlikte kentsel dönüşüm proje alanına dahil edilmesi gereken binaları tüm deprem bölgelerinde hasar görmemiş olsa bile şehrin ihtiyaçları doğrultusunda dahil edeceklerini bildirdi.

Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğuna ve bugüne kadar 140 bin kişinin depremlerde hayatını kaybettiğine işaret eden Kurum, “Aynı acıların bir daha yaşanmaması için kentsel dönüşüm sürecini seferberlik anlayışıyla yürütmek zorundayız. Buradaki kararlılığımızı sorumluluk alarak yürütmek zorundayız.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki günlerde bu konuda önemli projeleri açıklayacağını kaydeden Kurum, bu projelerin arasında kentsel dönüşüme mali destek ve Marmara bölgesinde deprem dönüşümü hedeflerinin yer aldığını bildirdi.

“İstanbul’da 1,5 milyon riskli konutu dönüştüreceğimiz 2 rezerv alan var”

İstanbul’daki riskli yapılara değinen kurum, “İstanbul’da 1,5 milyon bağımsız bölümün dönüşümü ve 300 bağımsız bölümün dönüşümü ile ilgili şu anda sadece bakanlığımızın devam ettiği İstanbul’da 94 bin bağımsız bölümden oluşan projelerimiz devam ediyor. Bunlardan acilen dönüştürülmesi gereken bin tanesini bir an önce hayata geçirerek, “1,5 milyon riskli konutu dönüştüreceğimiz 2 adet rezerv alan var. İstanbul’da ise kentteki 1.5 milyon riskli konutu hem Anadolu yakasında hem de Avrupa yakasında belirlediğimiz 2 rezerv alana taşıyacağız.” dedi.

Kentsel dönüşüm projelerine tüm deprem bölgelerinde devam edeceklerini vurgulayan Kurum, ulusal ve mekansal strateji planlarını tamamladıklarını, bu plan çerçevesinde yeni lojistik güzergâhlarla sanayi bölgelerini depreme karşı güçlendirecek adımları atacaklarını bildirdi. . Kurum, “780 bin kilometrekare vatan içinde tüm bu çalışmaları eş zamanlı olarak yürüteceğiz” dedi. terimleri kullandı.

gordes-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu