Sinan Ogan, 14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinin en başarılı isimlerinden biri.
3 milyona yakın seçmenin oyunu alarak yüzde 5’i aşmayı başaran Ogan, ikinci cinsin de kilit ismi.
İkinci turda Sinan Oğan’a oy verenlerin yönelimi herkes tarafından merak ediliyor. Sizler için Sinan Oğan’ın geçmişini ve siyasi hayatını da inceledik.
Bakalım Sinan Ogan 14 Mayıs 2023’e kadar hangi yollardan geçti…
Iğdır… Türkiye’de güneşin doğduğu şehir. Türkiye’nin en doğusundaki bu topraklar inanılmaz bir etnik ve kültürel mozaiğe sahiptir.
Son 30 yılda artan Kürt nüfusuna rağmen Iğdır’da Azerbaycan kökenli Türklerde de yoğunluk var. Bu nedenle Türk milliyetçileri şehirde önemli bir güce sahiptir. Hatta muhtemelen Kürt nüfus coğrafyasına yakın oldukları için Türk kimliklerine daha çok sahip çıkıyorlar. Sinan Ogan, bu şehrin son yıllarda yetiştirdiği en aktif siyasetçilerden biridir.
Sinan Bey 1967 yılında Iğdır’da gözlerini açtı. Kendi deyimiyle Kafkas Dağları’na ve Aras Nehri’ne dalarak Türk dünyasının hayalini kurarak büyüdü.
Aklına ilk geldiği yıllardan itibaren kendisini Türk milliyetçisi olarak tanımlayan Oğan, yüksek öğrenimini siyaset bilimi üzerine Moskova’da tamamladı. Aynı zamanda Rusça da öğrendi. Kendi deyimiyle Türkiye’nin sayılı Rus uzmanından biri oldu. Türkiye’ye döndükten sonra Uluslararası İlişkiler Stratejik Araştırmalar Merkezi’ni kurdu. (TÜRKSAM) Bu merkez Sinan Ogan’ı siyasete yaklaştıracaktı.
Bir dönem MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye dış politika raporları sunan Ogan, 2011’de Iğdır’dan milletvekili seçildi.
2011 seçimlerinde MHP’nin birinci olduğu tek il Iğdır oldu. Sinan Ogan bu şehirden seçilmiş ve prestijini daha da artırmıştır. Üstelik o yıllar genişleme yıllarıydı. Sinan Ogan, genç, dinamik ve entelektüel profiliyle o yıllarda milliyetçi çevrelerin gözde isimlerinden biri oldu. Ancak bu durum bir noktadan sonra Devlet Bahçeli’yi rahatsız etmeye başladı. Sinan Ogan’ın kendisine başvurmadan kendisine röportaj vermesine kızan Bahçeli, ‘Bundan sonra bana ihtiyacın yoksa yalnız yürü’ sözleriyle Oğan’ın altını çizdi.
7 Haziran 2015 seçimlerinde Bahçeli’nin gazabına uğrayarak listeden çıkarılan Sinan Ogan, köşesine çekildi.
7 Haziran seçimlerinde MHP oylarını yüzde 16 oranında artırdı. MHP galip bir ruh halindeyken, Sinan Ogan bunu herkesin göremediğini ve söyleyemediğini söyledi:
Türk dünyasının gözbebeği Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul’da MHP, HDP’nin gerisinde kaldı. Başarı nerede?’
Oğan’ın bu açıklamaları bardağı taşıran son damla oldu. Artık ona ateş etmek serbestti. Kısa bir süre sonra MHP’den ihraç edildi.
Ancak bir sorun vardı. Sinan Ogan, MHP’nin Iğdır örgütüne üyeydi. İhraç sürecini tamamlamak için Iğdır teşkilatı bir karar almak zorunda kaldı. Sinan Bey’i kendi çocukları gibi seven Iğdır örgütü, ihraç kararını intihar ederek uygulamayacaklarını açıkladı. Bu nedenle MHP Genel Merkezi benzeri görülmemiş bir karara imza atarak Iğdır örgütünün misyonuna son verdi.
Sinan Ogan sorunu koca bir taşra teşkilatının kapısını kilitlemişti.
MHP, 7 Haziran’ın ardından 1 Kasım’da yapılan erken seçimlerde önemli oranda oy kaybetti.
Bunun üzerine Sinan Ogan, isyan bayrağını tamamen çekerek Devlet Bahçeli’ye karşı bayrağı açtı. Meral Akşener ve Koray Aydın’ın ardından bu muhalif isimlere Ümit Özdağ katıldı. Bunun üzerine MHP’nin 4 kişiden oluşan muhalefet üyeleri çalışmalarını hızlandırdı. Delegelerden imza toplayarak MHP genel merkezine götürdüler. Ancak yeterince delege olmasına rağmen Devlet Bahçeli kongreyi toplamadı.
Ancak muhalefet pes etmedi. Mahkemeye gittiler ve kongre kararını aldılar.
Ancak iktidar MHP’de değişiklik istemedi. Muhalefeti engellediler. Kongreyi iki kez toplayan muhaliflerin topladığı kongre, mahkeme kararıyla geçersiz sayıldı. Tüm bu süreç yaşanırken, 15 Temmuz darbe girişimi Türkiye’de siyasetin yönünü 180 derece değiştirdi. Devlet Bahçeli’nin çağrısıyla ülke cumhurbaşkanlığı referandumuna gitti.
Sinan Ogan, 16 Nisan 2017 Cumhurbaşkanlığı Referandumunda da çok çalıştı. Türk Milliyetçileri Hayır Deyin platformunun liderlerinden biriydi.
Muhalefetteki MHP’lilerin tüm çabalarına rağmen 16 Nisan 2017 Referandumundan tartışmalı bir EVET kararı çıktı. Ancak MHP karşıtları topladıkları kitle ile bir tabana sahip olduklarını kanıtladılar. Bunun üzerine Meral Akşener liderliğinde yeni bir parti kurmaya karar verdiler. Ancak Sinan Ogan bu partiye katılmayı reddetmiş ve yoluna tek başına devam etmiştir.
İYİ Parti’ye katılmayı reddeden Oğan, gençliğine döndü. Tekrar yazmaya ve yorum yapmaya başladı.
Büyüyen sığınmacı sorunuyla birlikte bu konudaki açıklamalarıyla dikkatleri üzerine çekti. Twitter’ı çok aktif kullandı. Hem MHP’den hem de GÜZEL Parti’den uzaklaşan milliyetçi bir profil çizdi. Adı Zafer Partisi ile anıldı ama bu Partiye de katılmadı. Ancak daha sonra Zafer Partisi liderliğindeki ittifakın cumhurbaşkanı adayı oldu.
100 bin imza topladıktan sonra resmen cumhurbaşkanı adayı oldu ve kameraların önüne geçti.
Türk milletini HDP ile Hüda Par’ın arasına sıkıştırmak istemeyenlerin adayıyım. Milliyetçi ve Kemalist toplumsal kesimlere göz kırptı. Kampanya süreci boyunca hem Erdoğan’dan hem de Kılıçdaroğlu’ndan uzak duran kitlelerin kendisine yaklaşmasını sağladı.
14 Mayıs geldiğinde birçok anket şirketi Oğan’ın oyu %2-3 gösteriyordu. Ama bir sürprizi vardı.
Yüzde 5’in üzerinde bir oy oranına sahip olan Ogan, sadece Zafer Partisi’nin değil, hem Erdoğan’a hem de Kılıçdaroğlu’na yakın toplumsal kesimlerin de oyunu kazanmayı başardı. Üstelik yarıştan çekilen Muharrem İnce’nin oyları da kendisine aktı. Böylece seçimi ikinci cinsiyete bırakmada önemli bir rol oynamıştır.
Şimdi herkesin aklında iki soru var:
Bunlardan ilki, Sinan Ogan ikinci cinsiyetten önce hangi adayı destekleyecek?
İkincisi, seçim sonrası süreçte nasıl bir yol haritası izleyecek?
Ancak bildiğimiz, uzun süre arka plana itilen Iğdırlı bir Türk milliyetçisinin 14 Mayıs’ı tüm Türkiye’ye hatırlattığıdır.